fredag 28 januari 2011

Grattis Marie


Vi gratulerar...



 Idag firade vi vår glada, positiva och energiska lärare Marie med sång, bakelse och kaffe.

Soundscape

Kan man stänga öronen? Vi har ljud runtomkring oss dagligen och våra öron är som en slasktratt. Öronen får ta emot både positiva och negativa ljud, en del frivilliga ljud och andra ofrivilliga. Positiva ljud kan vara fågelsång, barnskratt, eld som sprakar och kattspinn. Naglar mot en griffeltavla, en fläkt som brusar och en tandläkarborr  anser många är negativa ljud. På en förskola förekommer många ljud, både positiva och negativa. En riskgrupp för att få tinnitus är faktiskt just förskollärare. Vad kan vi göra åt detta på förskolor så att både barn och pedagoger mår bra? Vi kan använda mycket ljuddämpande material som plattor på väggarna, gardiner och mattor som gör att inte ljudet studsar i rummet. Det finns också speciella möbler som fångar upp ljudet istället för att studsa det vidare. Lika viktigt är hur mitt förhållningssätt som pedagog är. Hur pratar jag med barnen, hur använder jag min röst? Barnen gör som vi gör. Här är en länk med tips på hur vi kan arbeta med ljud på förskolor:
http://www.ammot.se/

torsdag 27 januari 2011

Vetenskaplig artikel

Vi har tillsammans i gruppen sökt efter varsin vetenskaplig artikel som handlar om dans på förskolor. Dessa artiklar har vi sammanfattat och idag diskuterade vi alla artiklar, vilka likheter och skillnader som fanns och vilken betydelse dans och andra estetiska uttryckssätt har för en lärorik utveckling hos barnen på förskolor. Vi diskuterade också hur viktigt vårt förhållningssätt är när det gäller att använda sig av estetiska uttryckssätt. Talar vår kropp om att vi pedagoger inte tycker om dans, musik och rörelse speglar det av sig på barnen. Här är en vers som passar bra in till vår inställning av musik:

"Sjung hellre fel
så det skvätter om det,
än rätt så att
det inte hörs." 

Reibjörn Carlshamre

Denna vers anser jag att vi pedagoger ska tänka på när det gäller alla estetiska uttryckssätt

onsdag 26 januari 2011

Musikanalys

Idag har vi bland annat pratat om när vi lyssnar på musik och det kan vara allt från när vi ligger i badet, festar, tränar, kör bil till att vi städar. Vi har musik runt oss ganska ofta. Vi pratade också om att det finns likheter mellan musik och mat. Vi tycker om vissa delar och vågar ibland testa nya saker. Oftast är vi uppväxta med en viss musik/matkultur och när vi träffar andra människor utvidgas kulturen. Det vi pedagoger ska tänka på är att bjuda barnen på olika musikgenrer på förskolor och gärna låta barnen ta med sin egen musik.

När vi lyssnar på en låt finns det tre sätt att lyssna på:
1) Meditativt - När jag lyssnar men tankarna flyger iväg.
2) Associativt - När jag associerar till en plats, händelse/förlopp.
3) Analytiskt - Vilka instrument är med? rytm, melodi, text.

Formanalys
När jag gör en formanalys delar jag in musiken. De olika formleden kan vara: Intro, vers, refräng, stick, brygga, mellanspel, solo och outro. Här är ett bra exempel på formled:
http://www.youtube.com/watch?v=L5-CT3beteI
Det kommer bli mycket analys av låtar framöver med tanke på alla melodifestivalkvällar.

tisdag 25 januari 2011

PULS

Igår pratade vi om puls. Hjärtat har en puls, en låt har också en puls. En låt som går långsamt har en långsam puls precis som att en snabb låt har en snabbare puls. Vi lekte olika lekar som har med puls att göra. "Hövding och spanare". Alla sitter i en ring och har två "kinapinnar" i händerna. Den som är Hövding ska leda oss andra med olika rörelser med pinnarna och hålla en jämn puls. Spanaren ska gissa vem Hövdingen är som leder rörelserna genom att försöka se när den byter rörelser.

En annan lek vi lekte var "Tvättmaskinen" som liknar leken "Katt och råtta". Ett barn är tvättmedel som ska ta ett annat barn som är smutstvätt. De resterande barnen ska stå på led fyra och fyra i en fyrkant och sträcka ut armarna så att ingen kan komma förbi där. Vi räknar till fyra efter musikens puls och vänder sedan ett kvarts varv. Då bildas gångar i leden där tvättmedlet ska försöka fånga smutstvätten. Till den här leken kan barnen få ta med egen musik.

                                                  Tvättmaskinen


En annan lek gick till så här: Alla sitter i en ring. En är master och alla andra i ringen får en siffra som vi ska komma ihåg. Master säger: Master till  7, då säger den som var siffran 7: 7 till 12, 12 till 3 osv. Samtidigt som vi säger detta gör vi rörelserna: slå med händerna på knäna, klappa händerna, tummarna peka bak. Allt ska ske med en jämn puls. Det går att göra leken i olika svårighetsgrader. Bara klappa händerna, komma ihåg sin siffra genom att ha en lapp med siffran framför sig.

Estetisk presentation av gruppen


Igår presenterade alla grupper vad de hade för gemensamma och individuella intressen. Vi fick vara med om tipspromenad, rim, sånger både egenskrivna och hämtade från Youtube, smakupplevelser i form av olika bakverk, lukta och känna på olika föremål, frågesport och intervjuer av olika slag. Alla sinnen var med. Presentationen gick ut på att lära känna varandra. Vilket roligt sätt att lära känna varandra på och vad lite vi faktiskt visste om varandra fast vi träffats under två år. Detta tips ska jag ta med mig för att lära känna mina kollegor på en framtida arbetsplats.

Första bloggen

Det var med en skräckinjagande förtjusning jag gick till workshopen för att göra min första blogg. Jag och datorn är inte alltid bästa vänner och givetvis är det alltid datorns fel om det händer något. Samtidigt så tycker jag det är roligt att lära mig nya saker. Visst lärde jag mig mycket nytt den här dagen men fullärd kommer jag nog aldrig att bli. Jag gick ifrån workshopen glad och lycklig men väldigt trött efter alla nya intryck. Att använda sig av en blogg är ett bra sätt att dokumentera och reflektera.

måndag 24 januari 2011

Musik och rörelseupplevelse

Studiebesök 2
När jag hämtade min dotter på fritids en onsdag eftermiddag blev jag inbjuden för att titta på när barnen i åldrarna 6-9 år lekte dansstopp. Hela gruppen dansade till musik Abba – Honey, Honey och när musiken tystnade skulle barnen stå alldeles stilla. Jag såg barn som rörde på hela kroppen när de dansade,en del tog benen från sida till sida, andra stela som pinnar och hoppade upp och ner på stället och en del barn som följde pulsen i musiken. Vissa barn sjöng också med i text och melodi. När musiken stannade var alla spända på vilka som hade rört på sig efter musiken tystnat. De barnen åkte ur leken. Något barn gjorde vad som helst för att bli sedd genom att röra på sig efter musiken tystnat. De flesta barnen såg väldigt koncentrerade ut, nästan höll andan, för att vara så stilla som möjligt.

Gatumusikanter

Studiebesök 1
I förra veckan när jag gick hem från Högskolan passerade jag stan. På långt håll hörde jag ljud från instrument. När jag närmade mig ljudet såg jag tre glada gatumusikanter med en kontrabas , ett dragspel och något xylofonliknande instrument. Några meter ifrån musikanterna såg jag två pojkar dansande till musiken. Folk runt omkring log och jag kände glädje och energi kring musiken. Då kom jag på att det var nu som jag skulle plocka upp mobilen och spela in både ljud och det jag såg. Men vad händer när jag väl knappat in mobilen för att filma? Jo, musiken tystnar och pojkarna som dansade slutade givetvis röra på kropparna. Här är en annan låt jag kom att tänka på i och med den här situationen Lill Lindfors – Musik Skall Byggas Utav Glädje

LÅDAN

I lådan finns föremål som beskriver de saker vi i gruppen tycker om och är bra på.

lördag 22 januari 2011