söndag 22 maj 2011

Avslutning av musikspecialiseringen

Ja, hur ska man då sammanfatta den här terminen. Det blir inte helt lätt för det är svårt att finna de riktigt starka orden, men jag gör ett försök. Det har varit en fantastisk upplevelse, bra sammanhållning, mycket lärorik, rolig, härlig, praktisk, lekfull, tid för reflektion (blogg), ja alldeles, alldeles underbar.

Jag önskar att alla som går lärarutbildningen borde få en termin i musikens tecken. Det går att fånga så många barn (enligt mig alla barn) med musikens alla byggstenar. Har vi roligt på förskolan, både stora och små, lär vi oss också lättare. Då blir det lekfulla lärorikt. TACK alla för den här terminen. Jag kommer njuta av den länge och framförallt använda mig av alla idéer jag fått när jag kommer ut i arbetslivet.

fredag 13 maj 2011

Vfu-platsens reflektion efter föreställning

Några dagar efter att "mina barn" från min VFU-plats sett föreställningen om Draken Drako träffade jag dem igen. Förutom att vi fick mycket bra betyg från pedagogerna så märkte jag på barnen att de var väldigt ivriga om att prata om föreställningen. Barnen sjöng så det stod härliga till, de kunde redan alla sex sånger. Jag förstod varför de kunde alla sångerna när pedagogerna berättade att skivan spelas om och om igen. Även pedagogerna nynnar på sångerna och inte bara på arbetet utan även hemma. Deras kommentar var att låtarna satt sig på hjärnan.

Jag fick höra att barnen ska ha ett avslutningsdisco och deras högsta önskan var att då få ha Draken-musiken. Barnen har också ritat teckningar till Drako och byggt en drake av femkantiga, fyrkantiga och trekantiga byggbitar. Det var väldigt viktigt att Draken skulle ha 6 röda taggar.


Ett barn jag träffade var inte med på föreställningen men de andra barnen har berättat för henne om handlingen. Flickan berättade så detaljerat för mig om handlingen så jag trodde verkligen att hon sett föreställningen. Tänk vilken språkträning för barnen när de ska återberätta handlingen för andra.

Barnen påpekade vid ett flertal tillfällen att de ville se föreställningen igen.

MING - Torben Stenberg

Torben Stenberg som är både förskollärare och musikterapeut pratade om MING som står för Musik-Introduktion för Nybörjare i Grupp. Torben tar upp en bok som heter Tona Samman som handlar om förhållningssätt till musik. Musik ska vara kul och att musik handlar om mer än bara toner.

 

 MING-metoden bygger på tre byggstenar:
  • LJUD
  • PULS/RYTM
  • TONER
Torben menar att musik är ljud men organiserade ljud. När vi sjunger ska vi lämna plats, göra en paus för att lägga in egna ljud. Det kan handla om att klappa i händerna, göra ett djurläte, pruttljud eller ett ljud från ett instrument.

Vi gjorde också en egen ljudsaga. Torben berättade en saga om hur hans morgon hade varit så skulle vi göra ljud som passade in med olika instrument. Vi fick tillsammans diskutera vilket instrument som bäst passade till ljudet och sen ritade vi upp ljudet på tavlan. Varje tecken på tavlan betydde ett ljud. Första ordet vi skulle härma blev snabba sig. så här kan en ljudsaga se ut:


Så här lät ljudsagan:


Att göra en ljudsaga är läsförberedande då varje tecken står för ett ljud. Det är också skrivförberedande då vi läser tecknen från vänster till höger. i Läroplanen Lpfö98 (2010, s. 10) beskrivs att "Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse för skriftspråk samt förståelse för symboler och deras kommunikativa funktioner".

När det handlar om puls menar Torben att vi ska utgå ifrån barnets egen puls. Då vi alla har olika puls så får vi i en hel barngrupp spela i samma puls för att det ska bli enhetligt. Att spela på trumma är ett bra och lätt sätt att höra och känna puls.

Så äntligen fick vi prova på bygelgitarren.

En gitarr där man flyttar en bygel för att få ett ackord. Vill jag ha ett A-ackord flyttar jag bygeln till höger. Bokstäverna är även färgkodade så för att veta när jag ska byta ackord kan någon pedagog visa upp färgen till ackordet. Man kan också visa upp bokstäverna.



Man kan också visa med armen åt vilket håll bygeln ska vara för att få det rätta ackordet.


Gissa om Sara tyckte det var spännande att spela på en ensträngad bas.




För mer information gå in på:
www.musikhavet.se
www.bunnemusic.com

torsdag 12 maj 2011

Musikprojekt sista föreställningen

Vad förnuftiga barn är. Idag var det två förskolor med barn i åldern 4 till 6 år. När prinsessan gav dåliga råd till Drako sa barnen: "Prinsessan bara lurar dig. Nästa gång hon lurar dig, så lyssna inte på henne". När Drako i en scen längtar efter Stina säger ett barn: "Men du har ju ballongen". Ja, vilken tröst. Drako hade ju fått ballongen av Stina innan hon åkte på semester. Barnen som tittade på föreställningen idag var lika inlevelsefull som alla andra barn som tittat i veckan. Vi kunde verkligen se hur barnen tappade verkligheten och gick in i fantasin för en stund. Genom att se barnen engagerade och intresserade av handlingen förstår vi också att de lyssnade. Som i de flesta sagor finns det goda och det onda med. Vi valde att draken var den goda och prinsessan den onda för att skapa en kontrast mot vad barnen är vana vid. Budskapet i föreställningen om att vara en god vän, och kämpa för det du vill och att ingen annan ska bestämma vad du kan är ett bra underlag för att skapa diskussion med barnen. Jag hoppas verkligen att barnen blivit inspirerade att själva sjunga, spela och dramatisera. Det viktiga är att vi pedagoger erbjuder en miljö där barnen har möjlighet att utvecklas inom musik, bild och drama. I Lpfö98 (2010, s. 10) står att "Förskolan ska sträva efter att alla barn utvecklar sin skapande förmåga och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många uttrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama".

Vi fick väldigt bra respons av både musikläraren och bildläraren efter dagens föreställning som var en examination. Känslan i rummet precis innan föreställningen började var enligt Marie lugn men taggad stämning med en värme som från en het asfaltsväg- det här fixar vi. Kören synkade, artikulerade och lyssnade in varandra och musikerna. De akustiska instrumenten gitarr, piano, bas, trumma, xylofon var effektfulla och med bra ljudnivå. Rollerna avvägde sina röster och hade sköna röstlägen. Handlingen gjorde att man direkt var med från början. I vår handling fick vi in mycket från läroplanen så antingen när barnen ser på föreställningen eller gör en egen musikteater får de mer kunskap om: Naturvetenskap, moraliska värderingar, motorik, matematik, språk, samarbete, inflytande, delaktighet, identitet...

Vad har vi lärt oss under musikprojektet? Vi anser att vi har blivit säkrare, lärt oss mer, fått bättre självförtroende, god sammanhållning, lärt oss ta vara på varandras idéer och samspelat. Om barnen gör något musikprojekt ger det samma effekt på barnen. Visst vill vi att barnen ska få bättre självförtroende, kunna ta vara på varandras idéer, samspela, bli säkrare och framförallt lära sig. Låt barnen då få hålla på med musik, drama, dans, bild och lek!

onsdag 11 maj 2011

Musikprojekt andra föreställningsdagen

Idag var det 4 och 5-åringar som såg föreställningen. De levde sig in i handlingen och sa bland annat "Godnatt" till Drako när han skulle gå och lägga sig. När Drako vaknade var det några barn som sa "Godmorgon". Barnen sa också att prinsessan lurade Drako.

Efter föreställningen fick vi höra av pedagoger att det verkligen var ett passande budskap deras barn fick höra. I läroplanen Lpfö98 (2010, s. 5) står att lärandet ska vara lustfyllt. Varför då inte gå på en musikföreställning som både är lustfylld och lärorik? En annan pedagog sa att vi har fått med stora delar av läroplanen. Matematik då barnen får hjälpa till att räkna både Drakos taggar och antalet dagar Stina har varit på semester. Det största budskapet i föreställningen handlar om det sociala, att vara en vän. Barnen fick också inflytande i föreställningen då Drako vid ett flertal tillfällen ställde frågor till barnen.

Varje förskola fick med en cd-skiva var med alla sånger från föreställningen. Det var med stor glädje de tog emot skivan.

Det vi själva kunde konstatera efter dagens föreställning var att det saknades energi från oss själva. Så till imorgon laddar vi alla batterier för en sista föreställning. Go Drako, Go Drako!

Scenen när prinsessans slott brinner




Sista sången med Stina, Drako och prinsessan närmast kameran

Didaktiskt paper om musikprojektet

Jag var med i manus och teatergruppen och vi  har skrivit om vad, hur och varför man kan arbeta med ett musikprojekt. 
 
Process
Vi utgick från våra egna färdiginspelade sånger och placerade in dem i manuset allt eftersom pjäsens handling växte fram. Vi gick sedan noggrant igenom handlingen i sångerna och ändrade lite i texterna så att de skulle passa in i berättelsen. Under tiden denna process pågick så skrev vi även en lista över rekvisita till pjäsen som vi tillsammans med rekvisita-gruppen gick igenom. Karaktärer valdes i gruppen och de roller som skall spela i pjäsen blev: Presentatör/berättare, den gröna draken, Stina, prinsessan, en fjäril och en sufflös. När handlingen i stort var färdig så skrev vi repliker. Vi diskuterade även hur vi praktiskt skulle kunna utföra scenerna med ändring av rekvisita och klädbyten. Vi har vid flera tillfällen haft stormöten där alla grupper har samlats för att delge varandra en bild av varandras arbeten, detta för att skapa en helhet.

Didaktik gällande musikprojektet

Vårt huvudsakliga budskap med pjäsen vilket vi vill förmedla till barnen är vänskap och känslor. Lpfö-98 (reviderad 2010, s.6) säger att ”barnet kan i den skapande och gestaltande leken få möjligheter att uttrycka och bearbeta upplevelser, känslor och erfarenheter.” Vi menar att barnen tillåter sig själva att visa starkare och nya känslor när de går in i en roll. Detta anser vi kan hjälpa barnet att bearbeta känslor men även leva sig in i andras situationer och då utveckla sin empatiska förmåga. Även detta styrks av Lpfö-98 (reviderad 2010, s. 4) där det står att verksamheten skall bidra till barns utveckling inom empati och omtanke.

Vi tror även att arbete med teater tillsammans med barn kan hjälpa de barn som har svårt med leksignaler och lekkoder. En tanke som vi i gruppen har är att pojkar och flickor kan delas in i separata grupper och tillsammans med pedagogerna få utöva roller som kan vara känslig att prova på i en mixad barngrupp. 
 
Lpfö-98 (reviderad 2010, s. 5) står det att det är viktigt att respektera barnens olika förutsättningar och behov. Vi menar att alla barn inte skall behöva stå på scen om det föreligger en osäkerhet eller obehagskänsla hos barnet. Viktigt är dock att vi som pedagoger uppmuntrar och utmanar barnen då upplevelsen av att övervinna rädslor och svagheter stärker barnets självkänsla. Artikel 27.1 Konventionen om barnets rättigheter (2006 s.45) står det att ”konventionsstaterna erkänner rätten för varje barn till den levnadsstandard som krävs för barnets fysiska, psykiska, andliga, moraliska och sociala utveckling.”

Lgr-11 (2010) säger att:
Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar. Drama, rytmik, dans, musicerande och skapande i bild, text och form ska vara inslag i skolans verksamhet. En harmonisk utveckling och bildningsgång omfattar möjligheter att pröva, utforska, tillägna sig och gestalta olika kunskaper och erfarenheter.” (s.7)

Vårt musikprojekt omfattar samtliga estetiska uttryckssätt så som dans, dramatisering, sång, musik, text genom manusskrivande, skapande och bild i form av tillverkning av rekvisita. Vi i gruppen diskuterade vikten av att barnen får möjligheten att uppleva alla dessa uttrycksformer. Genom detta arbetssätt anser vi att barnen stärks i sin språkutveckling, inte minst för de barnen med annat modersmål än svenska. Barnen får arbeta med läs- och skrivutveckling samt uttal. Vidare får de även sätta språket i relation till en fysisk händelse.

Vi som pedagoger har en viktig uppgift att skapa positiva upplevelser för barnen av estetik i tidig ålder (Moog 1976, Gordin 1988, Guilmartin 1989, Levinowitz 1998 i Pollatou, Kardimou och Gerodimos 2005). Detta för att barnen ska tycka att musicerande och drama är roligt i deras fortsatta skolgång.

tisdag 10 maj 2011

Musikprojekt första föreställningsdagen

Vad roligt det var att göra föreställningen idag, två gånger dessutom. Tänk att två lika föreställningar ändå kan bli så olika. Vad beror det på? Jo, första föreställningen var för 27 6-åringar och andra föreställningen för studenter, egna barn och någon lärare. Då vi spelade för 6-åringarna fick vi precis den respons vi trodde vi skulle få, om inte mer, när barnen inlevelsefullt följde med i handlingen. "Gör inte så, prinsessan lurar dig". När vi sjöng låtarna var det flera barn som spelade luftgitarr och en del barn hörde vi sjunga med i refrängerna som sjöngs många gånger. Efter scenen med Drako som låg och sov och drömde om Stina säger ett barn till Drako: "Vi såg dina drömmar". På den fördragna ridån visades bilder på Draken och Stina via powerpoint. Yes, barnen förstod att det var Drakos drömmar.

Så kom vi då till föreställningen med många blivande förskollärare i publiken. Svarade de på samma sätt som barnen. Nej, de ville säkert men vågade inte. Kören och musikerna hjälpte till med att svara för att få handlingen mer inlevelsefull.

Den respons/feedback vi fick efter föreställningen från 6-åringarna och deras pedagoger var att vi borde ut och turnera med Draken Drakos äventyr. De tyckte det var en rolig föreställning som fler barn borde få möjlighet att se.

Efter föreställningen när studenter, egna barn och någon lärare var med bad vi om att få lite feedback. De tyckte att handlingen spred ett bra budskap om att man själv måste vara en vän för att få en vän. Ett annat budskap var att man själv ska få bestämma vad man vill bli. En lärare som var med frågade om vi hade inspelad musik i bakgrunden för han tyckte det lät så bra. Det var ett bra betyg då all musik spelades live.

Slutrepliken från en student i publiken var: "Jag är stolt över er girls, ...och pojk (det är en kille i klassen).

måndag 9 maj 2011

Planering musikprojekt dag 10

Betyder det tur att genrepet inte gick bra? Vi får hoppas att morgondagens föreställningar blir betydligt bättre och avslappnande. Cissi tittade på oss idag och gav oss feedback. Hon tycker verkligen att vi utvecklats från förra veckan då hon såg oss senast. Det ska bli spännande och nervöst att imorgon äntligen få spela upp föreställningen för en riktig publik. En spark i baken (tur) är vad vi alla behöver för veckans föreställningar.

Så här ser det slutgiltiga manuset ut:


MANUS GRÖNA DRAKEN!
När barnen kommer är det upptänt i rummet.
När föreställningen börjar släcks taklamporna släcks. Spottar tända.
Scen 1:
Thomas går omkring och städar och fejar (vissla, dammvippa, går i ljuset) upptäcker sedan barnen överraskat.
Thomas: Åh vad många barn! Och här går jag och städar inför en föreställning. Är det ni som ska komma hit och se på föreställningen om den gröna draken? Här är vårat band och dom kommer spela musiken i den här föreställningen och här är kören, men vart är Drako? Kan ni hjälpa mig att ropa hit Draken Drako, vi ropar när vi räknat till 3. Drako drako.
Draken: Jag heter Drako,vad heter ni? kan inte ni berätta vad ni heter när jag har räknat till 3, alla samtidigt! Aha!! ni heter alltså sdfgsdfgesarytrhbvcx då!! Jag har 28 000 taggar nej det har jag ju inte vänta så ska vi se hur många jag har. Vet ni? Jag vill bli brandman och jag har en jättebra vän som heter Stina som tycker att jag skulle bli en jättebra brandman. Men det i skogen bor det en prinsessa som jag är rädd för och hon säger bara att jag inte kan bli det. Men jag SKA bli brandman! Nu börjar vi föreställningen!
Ridån (Thomas dra bort)
Scen 2
Thomas: I utkanten av skogen sitter Stina och Draken och leker med brandbilar för Drakos högsta önskan är att bli brandman.
Stina och Draken sitter och leker på golvet med brandbilar
Draken: Åh vad skönt att det är sommarlov! Tänk vad mycket vi kan leka då.
Stina: Vet du Drako? Jag ska resa bort på semester med mamma och pappa men jag kommer tillbaka om ett tag.
Draken: Men vart ska du åka?
Stina: Jag ska åka till en ö där det är varmt och skönt.
Draken: Men, du är ju min bästa vän, vem ska jag leka med då?
Stina: Men jag kommer ju tillbaka om ett tag och då kan vi leka igen.
Stina ger den Röda ballongen
Stina: Du kan få min röda ballong så kan du tänka på mig medan jag är borta,
Draken: Men då kan du ta med dig en av mina brandbilar så du kan tänka på mig med när du är borta.
Stina: Åh tack då kan jag ha den i min säng så jag tänker på dig varje kväll. Du kan ju öva på att bli brandman som du verkligen vill bli.
Draken: Ja brandman vill jag verkligen bli (leker med brandbilarna och pratar för mig själv),
Prinsessan stampar med fötterna.
Draken vänder sig om och ser prinsessan.
Draken: Åh nej nu kommer prinsessan undrar vad hon vill?
Prinsessan: Hörde jag att du ville bli brandman? Men hallå det kan ju inte du bli du är ju en drake och drakar sprutar ju eld.
SÅNG: Draken Drako-låten- (Prinsessan pratar under låten Draken ? Sara S. rappar)
Prinsessan: Då får du nog kämpa riktigt mycket!
Draken: Vill man verkligen bli något så kan man det!
Prinsessan: Tror du ja Ha!
Ridån (Malin drar för ridån)
Elden fram
Thomas: Nu fick prinsessan en idé om hur hon ska kolla om Draken verkligen kan bli en brandman. Undra vad det är hon ska hitta på nu?
Ridån (Malin drar bort)
Scen 3
Fristående eld finns på scenen. Prinsessan gör upp eld och skrattar lite elakt.
Prinsessan: Nu ska jag lura Drako, jag ska tända en eld och se om han kan släcka den, han som tror att han kan bli brandman. Hahahaha (gömmer sig bakom busken)
SÅNG: ”en rädd och liten drake” Draken går runt på scenen ”skogen”och prinsessan smyger på draken. Prinsessan gömmer sig bakom busken.
Prinsessan och draken träffas vid elden.
Prinsessan: (lägger handen på axeln) Hej Drako! (draken hoppar till)
-Är du ute och promenerar i MIN skog, jag har upptäckt att det är en eld här borta, den kan väl du släcka du som så gärna vill bli brandman, visa nu då vad du kan!
Draken: (panik) Men men men hur ska jag göra??
Prinsessan: Vet inte du det? Du som vill bli brandman, men jag kan ge dig lite tips (tänker): Ta dom torraste löven du kan hitta och lägg dom på elden (fniss).
Draken: De torraste löven? Är du säker på det här?
Prinsessa: Ja bombsäker! (fniss)
Draken: Jaha okej, då tar jag lite löv här och ett här.
Draken: Oj det börjar ju brinna ännu mer!!
Prinsessan: Jag har ett till tips, ta torrt gräs och några torra grenar!(fniss)
Draken upptäcker att det inte fungerar
Draken: Men åh det funkar ju inte, det blir en super stor eld, vad ska jag göra nu?
Prinsessan: Nu kom jag på ett tips till. Du kan blåsa allt du kan på elden.
Prinsessan: Det var ju de jag sa! Du kan inte bli brandman (häller vatten på elden). Så här gör man. HAHAHA (upp med hakan)
Ridån (Malin drar för ridån) Stjärnfönstret ska på scen (Malin)
Scen 4
Draken går framför ridån och säger:
Draken: Det är klart man släcker med vatten åh hon bara lurade mig, jag känner mig ledsen och jag saknar min vän, en riktig vän som Stina. Det är bäst att jag går hem.
SÅNG: ”Jag vill ha en vän” (gosedjur)
Ridån (Malin drar upp)
Draken: Nej jag är trött och känner mig ledsen, och just nu saknar jag verkligen Stina, jag tror det är bäst att jag går och lägger mig och sover.
(går till fönstret och tittar på stjärnorna)
Draken: Undra om Stina också tittar på stjärnorna just nu. (gäspar)
Bildspel
SÅNG: ”Vaggsången” (Linnea sjunger) (draken kollar på stjärnorna, kramar om täcke och kudde, gossedjur) (Draken somnar på slutet)
Draken vaknar och sträcker på sig och säger:
Draken: Åh vilken härlig dröm jag hade i natt jag drömde att Stina kom tillbaka, hoppas den går i uppfyllelse.
Knackar på dörren (Tydlig knackning) Stina står i dörren, kramar om varandra
Draken: Åh va roligt att du är tillbaka jag har saknat dig,
Stina: Jag har saknat dig också jääättemycket.
Draken: Har du badat mycket?
Stina: Ja jag har varit som en fisk i vattnet.
Draken: Titta jag har kvar ballongen jag fick från dig.
Stina: Oj den är fortfarande stor och rund
Stina: och jag har lekt med brandbilen jag fick av dig
SÅNG: ”Gröna draken” Stina och draken dansar tillsammans och gör rörelser utifrån texten i sången! Fjärilen kommer fram
Draken: Tänk va mycket roligt vi har gjort ihop
Stina: Ja massa saker, vi har varit på disco
Draken: ...och kommer du ihåg när jag var rädd för fjärilen
Stina: Ja det var tokigt en fjäril är ju inte farlig. Kan vi inte gå till skogen och leka?
Draken: Ja det gör vi!
Ridån
Stina och Draken går framför ridån
Scen 5
Thomas: Medan Stina och Draken går i skogen så händer något hemskt, prinsessan har glömt att släcka ett ljus i sitt slott och nu har slottet börjat brinna så mycket att hon behöver hjälp.
Ridån upp
Prinsessan: HJÄLP det brinner!! Det brinner i mitt slott (Peka mot slottet, springer runt lite)
Draken: Hör du Stina det är någon som ropar?
Stina: Ja jag hör det. Det är någon som ropar att det brinner.
Prinsessan träffar på draken och Stina i skogen och ber om hjälp!
Prinsessan: Ni måste hjälpa mig det brinner i mitt slott!
Stina: Men Drako du vill ju bli brandman det här fixar du! Jag vet att du klarar det!
Draken: Vi måste ha vatten det var ju det du (tittar på prinsessan) släckte med!
Draken springer och hämtar vatten i bäcken och släcker elden i prinsessans slott!
Draken: Jag måste ha mer vatten!
Prinsessan: Tack för att du släckte elden och förlåt att jag var så dum. Jag ville bara ha en vän men visste inte hur jag skulle vara mot dig för att du skulle vilja leka med mig.
Draken: Jag vill gärna vara din vän men då får du vara snäll mot mig, för vänner är snälla mot varandra.
Stina: Men vad kul då är vi tre stycken som kan leka och vara vänner!
(Draken, Stina och Prinsessan i mitten, Övriga knäpper med fingrar och tar steg fram och tillbaka i sidled)
SÅNG: ”Låten om draken” Dansar omkring tillsammans (alla kommer fram och dansar)
Draken: Vill ni verkligen bli något speciellt så sluta inte kämpa, ni kan bli de ni vill!
Prinsessan: Och kom ihåg att: vill man ha en vän, måste man vara en vän.
Thomas: Ni har ni fått se historien om hur draken och Stina blev vänner med prinsessan. Tack för att ni ville komma hit och jag hoppas ni har haft det roligt. Ni kommer få med en cd.skiva så ni kan fortsätta lyssna och dansa till drakens låtar. Det skulle vara roligt om ni ritar teckningar eller skriver något brev till Drako och sen kan ni ge det till eran Vfu-student. Men nu får ni ta på er era skor och ytterkläder så får ni träffa draken och hans vänner utanför!

fredag 6 maj 2011

Studiebesök 6

Min inspiration jag själv fått utav vårens kurs Musikspecialisering har smittat av sig på min dotter. Skriver egna texter, melodier och spelar gitarr som 8-åring. Hur ska detta sluta, jag tror jag ringer Bert Karlsson på direkten. Jag förstår nu verkligen hur viktigt mitt eget förhållningssätt och engagemang är för att få barn att bli nyfikna på något nytt. Är jag positiv till något smittar det av sig på barnen. Dessa tankar ska jag verkligen ta med mig ut i arbetslivet och också berätta för andra pedagoger som ännu inte förstått hur viktigt ett vuxet förhållningssätt är för ett barns utveckling. 

Planering musikprojekt dag 9

Igår kändes allt som en enda röra men idag börjar det likna något. Det var en rolig dag, alla verkade glada och positiva och det känns som att vi fixar allt till föreställningarna nästa vecka. Idag fick även de som ska vara stand-in för Draken och Stina prova på sina roller, de var riktigt duktiga. Det som är bra när fler har samma roll är att de kan se på varandra och lära av varandra. Jaha du gör så, det var ju bra.

Här är ett smakprov från dagen på en av de egenskrivna låtarna som ska sjungas i föreställningen:

torsdag 5 maj 2011

Planering musikprojekt dag 8

Vi började förmiddagen med att musiker + kör övade låtarna tillsammans.

När vi tyckte det var lite jobbigt att öva såg vi ut så här

Nästa stund hade vi betydligt roligare
Efter lunch hämtade jag och Karin en stor och tung butelj med helium som vi bland annat ska ha till drakens röda ballong.

Under eftermiddagen tränade vi alla ihop och genomförde föreställningen ett antal gånger. Marie kom även idag för att ge oss feedback. Det är så bra när någon annan ser med nya ögon hur vi kan förtydliga handling och uttryck. Marie frågade oss bland annat vad varje roll har för karaktär och hur vi kan visa det tydligt i rollen. På förskolan är det viktigt när vi pratar om olika känslor och beteenden hur vi också kan visa det med kroppen och med olika ansiktsuttryck.

När man tränat och tränat och tränat så kan man bli lite trött och behöver piggas upp. Då kom en i gruppen på att man kunde göra om en sång. Istället för att sjunga "Jag vill ha en vän" sjöng vi "Jag vill ha en man". Så här lät det:


Med barn på en förskola kan man inte göra ett musikprojekt på två veckor där man håller på och tränar och tränar och tränar, det måste vara kul hela tiden annars blir det inget lustfyllt lärande. På en förskola kan ett musikprojekt hålla på i ett tema under ett helt år. I Lpfö98 (2010, s. 7) står att "Med ett temainriktat arbetssätt kan barnens lärande bli mångsidigt och sammanhängande".

onsdag 4 maj 2011

Planering musikprojekt dag 7

Idag har det varit många om är inblandade i musikprojektet borta men vi har kämpat så gott vi kan. Vi i manusgruppen skrev till ännu några fler repliker för att skapa helhet och mer förståelse i handlingen. Därefter sjöng vi igenom alla sånger i helgrupp för att vi i kören ska känna oss trygga när vi ska börja och om det är några mellanspel. Enbart sångerna kommer vi träna in mer vid ett annat tillfälle. Vi har spelat igenom allt två gånger idag och en av gångerna var Marie med som publik för att sedan ge oss feedback. Vi ska alla tänka på att artikulera väl och kören ska framförallt se lite gladare ut och ta i mer, ända nere från tårna. En klok man som heter Reibjörn sa en gång:Sjung hellre fel så det skvätter om det, än rätt så att det inte hörs” (Carlshamre, 2005). Det är några ord vi får tänka på när vi ska sjunga i kören. De som har roller på scenen ska tänka på att vara längre fram på scen så de kommer närmare barnen. Vi har en ganska stor scen som vi ska utnyttja.

Här är bandet som spelar alla sånger i föreställningen



Här gömmer sig Draken Drako bakom ett träd

En scen där den elaka prinsessan lurar Drako

tisdag 3 maj 2011

Planering musikprojekt dag 6

Idag spelade vi först upp föreställningen utan några kulisser. Vi förstod sedan att vi behövde mer repliker mellan sångerna annars blir det mycket sång på sång. Vi skrev sedan ner dessa ändringar och tillägg i manuset och spelade upp föreställningen med kulisser och delvis även med scenkläder. Det blev många diskussioner och till vår hjälp idag hade vi Cissi som skulle handleda oss i vår process inför föreställningarna nästa vecka. Tack för alla idéer du gav oss idag. Idag har vi också fått ihop en kör (flerstämmig sådan?!?) som ska sjunga alla sånger om Draken Drako.

Imorgon ska vi ge ännu mer för vill vi något så ska vi kämpa för det!

måndag 2 maj 2011

Planering musikprojekt dag 5

Idag har vi skrivit ett didaktiskt paper om musikprojektet, vad hur och varför det kan vara bra att göra en musikteater med barnen på en förskola.


Vi började så smått att träna på teatern med repliker och musik till.


Det finns mycket vi vill förändra men det blir nog bra till slut. Vi hade många olika viljor när det gällde var kulisserna skulle stå och var ridåerna skulle gå igen. Det blir passande att få handledning av Cissi imorgon. Hjälp!!! Det som är viktigt är att vi kommunicerar både inom gruppen och grupperna emellan. Musikprojektet är en bra träning för kommunikation oss emellan. När vi kommer ut i yrkesverksamheten är det otroligt viktigt att vi pedagoger kommunicerar med varandra för att få en fungerande verksamhet.