tisdag 1 mars 2011

Tema och röda trådar

Vad är det som firas och uppmärksammas under ett år på förskolan? Oftast är det barnens födelsedagar, Lucia, jul, påsk och förhoppningsvis Förskolans dag. När vi började prata om vad som mer kan firas under ett år kom vi fram till följande:


Hoppas att inte alla förskolor firar eller uppmärksammar allt detta under ett år då skulle det inte finnas tid för något annat. Vissa av dagarna kan vi göra till ett tema. En utgångspunkt för att göra ett tema är att ta reda på vad vi vill ta upp och få reda på. Det kan vi göra tillsammans med barnen i form av en mindmap. Här är förslag på litteratur när det handlar om att jobba med tema:

          
Vi fick brainstorma om landet Italien. Vad kännetecknar Italien för oss. Jo, följande: Pizza, snygga människor, mode, Romariket, Montessori, hav, fotboll, gondoler, ferrari, maffia, temperament, romantik, mammor, Pavarotti, alper, parmesanost, parmaskinka, Påven, mozzarella, kapris, vulkaner... Vad kan vi då göra med detta? Forska, collage, teater, laga mat, göra en egen vulkan (se recept nedan), se på film, biltävling, lyssna och dansa till  Pavarotti, temperament-prata om känslor, Språket-hur säger man hej på italienska. Då barnen förmodligen inte kommer på alla dessa ord om Italien kan vi fråga barnen vad de vill veta om landet? Hur bor de? Vad lever det för djur där? Är det varmt eller kallt där? Finns det snö? I Lpfö98 (2010) står under barns inflytande att förskolläraren ska ansvara för "att alla barn får ett reellt inflytande på arbetssätt och verksamhetens innehåll" (s. 12). Underskatta inte barnens förslag! I Lpfö98 (2010) står också att "Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för den pedagogiska verksamheten. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet" (s.11).

Så här kan du göra en egen vulkan. Se hur vulkanen får ett bubblande utbrott av röd lava!
Det här behöver du:Trolldeg till vulkan
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl salt
  • Ev några droppar grön karamellfärg
  • 1-1,5 dl vatten
  • 2 msk matolja
Lava
  • 1 tsk bakpulver
  • 5-10 droppar röd karamellfärg
  • 20 droppar ättika (24%)
Allt finns att köpa i vanliga mataffärer.

Gör så här:

Blanda mjöl och salt i en kastrull. Häll några droppar karamellfärg i vattnet och rör ihop det med mjölet, saltet och matoljan. Bygg en vulkan av trolldegen med en krater i mitten. Kratern ska vara ungefär 2 cm bred och 2 cm djup. Om du vill att din vulkan ska stelna och hålla sig länge kan du torka den i ugn; 100°C i ca en timme.

Klart för vulkanutbrott!

Blanda bakpulver och karamellfärg och häll i blandningen i kratern. Droppa ättika på det färgade bakpulvret i vulkanen av trolldeg. Den röda blandningen fräser och bubblar och börjar välla ut ur kratern. Ättikan reagerar med bakpulvret, koldioxid bildas och driver ut lavan ur vulkanen - precis som på riktigt!
Lycka till som vulkanolog!

Musikprojekt
Vi har idag börjat prata om vårat musikprojekt. Det vi ska tänka på under planeringen är hur aktiva vi vill att barnen ska vara. Ska vi göra det för barnen, av barnen eller med barnen. Vi kom fram till att vi vill göra en blandning av dessa tre. 

     

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar