fredag 18 februari 2011

Tema, teori och trummor

Barn vill oftast sjunga i en högre tonart. Då kan det vara bra att kunna transponera låtar för att ändra tonart. Vid en transponering från C-dur till G-dur tittar jag i kvintcirkeln hur många steg jag behöver gå för att komma från C till G. I detta fall ett steg åt höger. Då måste alla andra ackord i låten också flyttas ett steg åt höger i kvintcirkeln.


När vi arbetar med trummor kan pedagogen slå en rytm på trumman och sedan kan barnen göra ett eko av ljudet på sina trummor.

Vi kan också trumma stavelserna i våra namn. För de som tycker det är svårt att komma på rytmer kan vi ta rytmen ifrån någon känd barnvisa som till exempel Bä bä vita lamm. Då det kan vara svårt med både rytm och att sjunga samtidigt kan vi sjunga pentatoniska låtar där de pentatoniska tonerna c, d, f, g och a finns med. Om vi använder oss av dessa toner på ett stavspel kan barnen spela tonerna huller om buller så låter det ändå bra. Exempel på pentatoniska låtar är Kalle Anka, Ro din båt, Frida har en ponny och Amazing Grace.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar