torsdag 10 februari 2011

Trummor

Idag har vi spelat på Djembe som är en västafrikansk trumma. Den afrikanska musiken har faktiskt påverkat dagens musik som pop och jazz och så vidare. Vi har idag spelat Polyrytmik som är grunden till att spela på en Djembetrumma, det vill säga att vi spelar flera olika rytmer samtidigt. Så här kan det låta när vi spelar tre fasta rytmer och ett solo:


Vi har också dansat lite afrikansk dans till låten Dosala. Titta och njut! Den här dansen skulle säkert barnen på förskolan tycka vara rolig. I och med att det är en afrikansk sång kan vi börja prata om var världsdelen Afrika ligger och vad det finns för djur där. Det ena leder fram till det andra.



När kan vi använda oss av trummor på förskolan? Det kan vara för att dra till sig barnen vid ett speciellt tillfälle eftersom ljudet av trumman lockar och även att trumman ser vacker ut. Framförallt anser jag att trummor ska användas för att barnen ska spela på dem. Ett barn kan få vara ledare och vi andra ska härma. Om det inte finns tillgång till trummor till alla barn kan en del barn klappa händerna tills de får turen att ha en trumma. Vi kan också fråga barnen om de har förslag på vad vi kan trumma på istället. De har oftast många kloka svar.

Så här lät det när två olika rytmer spelades samtidigt:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar